Aktüerya bilirkişi ne yapar?
Uzman aktuer, bir dava kapsamında davacı ve davalının uğradığı zararların hesaplanmasında profesyonel danışmanlık hizmeti sunan nitelikli, deneyimli ve güvenilir uzmandır.
Bilirkişi raporu geldikten sonra ne olur?
Mahkeme raporu kabul ederse, kararını raporda yer alan bilgi ve görüşlere dayandırır. Rapor kararın temelini oluşturduğu için, raporu hazırlayan kişilerin kendi alanlarında uzman kişiler olması gerekir. Bilirkişi raporunu hazırlarken belgeleri ve dosyaları inceler. Ayrıca bulgularını bir rapor halinde mahkemeye sunar.
Bilirkişi nelere bakar?
Uzman, hakimler veya savcılar adına çalışan ve uzmanlık alanına uygun olarak mahkemeye bilgi sunan kişidir. Uzmanlar, Adli Tıp Enstitüsü gibi kurumların çalışanları olabileceği gibi, bilim insanları veya uzmanlıklarını başka şekillerde gösteren kişiler de olabilir.
Bilirkişi ne denir?
Hukuki terimlerle, bir uzman, alanında uzman olan ve çözümün hakim veya savcının hukuki bilgisinin dışında kalan uzman, özel veya teknik bilgi gerektirdiği durumlarda yardıma çağrılan kişidir. Uzmanlar, söz konusu alanda uzman olan kişiler olabileceği gibi konuyla ilgili kurumlar da olabilir.
Kimler aktüer olabilir?
Aktuer, matematiksel modeller oluşturur, satın alma ve satış işlemlerinde riskleri izler ve raporlar hazırlar. Aktuer olmak için Bankacılık ve Sigortacılık Fakültesi Aktuerya Bilimleri Bölümü’nden veya Fakültelerin Aktuerya Bilimleri Bölümü’nden mezun olmak gerekir.
Aktüer ne kadar maaş alır?
Aktuerlerin en düşük ortalama maaşı 96 bin 600 TL iken, en yüksek maaş ise 245 TL’dir.
Bilirkişi raporundan sonra mahkeme biter mi?
Raporun teslimi ve taraflara bildirim HMK Md. 280 Raporun mahkemeye verilmesi, CMK Md. 67, f. Madde 1, yetkili makama (cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme) teslim edilmesini öngörmektedir. Burada mahkeme özellikle sicil dairesi olarak anlaşılmaktadır[22].
Davada bilirkişi ücretini kim öder?
Ceza yargılamasında, hakim kendi inisiyatifiyle bir bilirkişi atayabilir. Ya da taraflar tarafsız bir bilirkişinin atanmasını talep edebilir. Bilirkişi ücreti ilk olarak savcı tarafından ödenir. Daha sonra, haksız olduğu kanıtlanan taraf bilirkişi ücretini diğer ödemelerle birlikte devlet hazinesine öder.
Bilirkişi raporundan sonra dava ne kadar sürer?
Ancak basit yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak kabul edilir. Yani yazılı yargılama usulüne tabi davalarda bilirkişi tarafından dosyanın açılması için azami süre 6 ay, basit yargılama usulüne tabi davalarda ise azami süre 4 aydır.
Bilirkişinin amacı nedir?
Bilirkişi, hâkimin ihtiyaç duyduğu özel veya teknik bilgileri sağlamak için oradadır. Bu nedenle bilirkişinin en temel görevi, kendisine yöneltilen sorular çerçevesinde oyunu ve görüşünü sunmaktır. HMK m. 279’dan sonra; Mahkeme, bilirkişinin oyunu ve görüşünü yazılı veya sözlü olarak bildirmeye karar verir.
Bilirkişi raporu davayı nasıl etkiler?
İş davalarında, bilirkişi görüşlerinin mahkeme kararları üzerindeki etkisi büyük önem taşır. Bilirkişi görüşü, mahkemenin davayı çözerken dikkate aldığı önemli bir faktördür. Bilirkişi görüşündeki bilirkişi görüşleri mahkemenin kararını etkileyebilir ve hatta davayı çözmede belirleyici olabilir.
Bilirkişi neyi inceler?
Bu bağlamda bilirkişi incelemesi, takdirî delil, yani ispat aracı olarak kanunla düzenlenen bir inceleme yöntemidir. Bu inceleme yöntemi, tarafların ihtilaf halinde olduğu ancak kanun dışında kalan ve özel veya teknik bilgi, yani bilirkişi bilgisi gerektiren bir konuya odaklanabilir.
Bilirkişi neye göre karar verir?
MADDE 279 – (1) Mahkeme, bilirkişinin oy ve görüşünün yazılı veya sözlü olarak açıklanmasına karar verir. (2) Raporda, tarafların adları ve soyadları, bilirkişinin görevlendirildiği konular, gözetilmesine ve incelenmesine konu olan esaslı vakıalar, bilirkişilerin vardıkları muhakeme ve sonuçlar, bilirkişiler arasında, sebebi aşağıda gösterilen veya aşağıda gösterilen hususlarla sınırlı olmak üzere, uyuşmazlık varsa, bu uyuşmazlığın gerekçesi belirtilir.
Bilirkişi neden gelir?
Bilirkişi, savcının veya hakimin ilgilendiği uyuşmazlıkları çözmek için özel ve teknik bilgi gerektiren davalarda savcıya veya hakime yardımcı olan yasal araçlardan biridir. Hakim davayı analiz eder ve teknik konuya aşina uzmanlardan aldığı görüşe dayanarak bir sonuca varır.
Davada bilirkişi ne demek?
Türk hukukunda bilirkişi, mahkemelerin veya tarafların talebi üzerine bir dava veya uyuşmazlıkla ilgili teknik, bilimsel, mesleki, tıbbi veya diğer alanlarda uzman olan kişidir. Bir bilirkişi, yasal işlem sırasında mahkemeye veya taraflara bilgi, görüş ve öneriler sunmak üzere atanır.
Aktüerya uzmanı ne iş yapar?
Aktuerya bilimi; doğum, ölüm, hastalık, sakatlık, emeklilik gibi insanların yaşamlarını sürdürmelerine yardımcı olur; yangın, kaza, deprem, sel, hırsızlık gibi varlıkları etkileyen rastgele, öngörülemeyen olaylarla ve bu olayların finansal etkisiyle ilgilenir.
Bilirkişi olmak için hangi bölüm okunmalı?
Bu başvurularda Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen “Mesleki Yeterlilik Belgesi”ne sahip olanlara öncelik tanınacaktır. 1- 6754 sayılı Bilirkişiler Kanunu’nun 10 uncu maddesi ve Bilirkişiler Yönetmeliği’nin 38 inci maddesi uyarınca bilirkişi olarak kabul şartlarını taşımak. Mühendislik Bölümü mezunu olmak.
Aktüerya işsiz kalır mı?
Çok sayıda çalışanın aktuerlik mesleğinde eğitimi olmadığından, çalışanların işsiz kalma riski yoktur. Uzmanlar sigorta şirketlerinde, bankacılık sektöründe ve sosyal güvenlik kurumlarında kolayca iş bulabilirler. Kadınlar ve erkekler sektörde ayrımcılık yapılmadan istihdam edilir.
Aktüerlik belgesini kim verir?
Müsteşarlık, başvuranın durumunu inceledikten sonra, gerekli nitelik ve şartları taşıyanları listeye (stajyer ve yardımcı aktuerler) veya sicile (aktuerler) kaydeder ve sicile kaydedilenlere aktuerlik sertifikası verir. Müsteşarlık, liste ve sicil belgelerini tutar.