İçeriğe geç

Antalya Il Olmadan Önce Nereye Bağlıydı

Antalya hangi ilden ayrıldı?

Antalya, Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde Konya’dan ayrılarak bağımsız bir sancak haline gelmiştir.

Antalya Konya’da ne zaman ayrıldı?

Bütün bu sebeplerden dolayı Teke Sancağı, Konya Vilayetinden ayrılarak 12 Mart 1914’te bağımsız olmuştur. Bağımsız sancakta idari teşkilatlanma uzun ve zorlu bir süreç gerektirmiştir.

Antalya’yı kim kurdu?

Tarihçe: “Attalos’un ülkesi” anlamına gelen Antalya, II. Attalos tarafından kurulmuştur. Pergamon Krallığı’nın sona ermesinden sonra (M.Ö. 133) şehir bir süre bağımsız kalmış ve daha sonra korsanların eline geçmiştir.

Antalya Osmanlıya ne zaman katıldı?

Antalya Kuşatması, 1207 yılında Anadolu Selçukluları’nın güneybatı Anadolu’da bir liman kenti olan Attalia’yı (bugünkü Antalya, Türkiye) fethetmesidir.

Atatürk Antalya için ne demiştir?

Atatürk oradan uzun uzun denizi, karşı kıyıları ve karlı Beydağlarını seyretti ve “Şüphesiz ki Antalya dünyanın en güzel yeridir” dedi. Şunu söylemekten kendini alamadı: Çevresindekilere kaldığı yerin adını sorduğunda “Rumkuş” olduğunu öğrenince, Türk topraklarında bir Türkçe adı olması gerektiğini ve bu yerin adının da…

Antalya hangi ile bağlıydı?

Evliya Çelebi’ye göre liman 200 gemiyi alabilecek büyüklüktedir. İdari olarak Konya’ya bağlı Teke Sancağı’nın merkezi olan Antalya, Osmanlı’nın son yıllarında bağımsız bir sancak olmuştur.

Konya eskiden nereye bağlıydı?

Osmanlı döneminde Konya, Karaman Vilayeti’nin ve daha sonra Konya Vilayeti’nin merkezi olmuştur.

Konya hangi ilden ayrıldı?

Konya Vilayeti bir Osmanlı vilayetidir. 1864 yılında Vilayet Nizamnamesi ile Karaman Vilayeti’nin kaldırılmasıyla kurulmuştur.

Konya Antalya arası kısaldı mı?

Antalya-Konya arası 30 kilometre kısalacak. Ayrıca seyahat süresi 1 saat kısalacak ve yakıt ve seyahat süresinde yıllık 34 milyon TL tasarruf sağlanacak.

Antalyalılar nerelidir?

Antalya’dan çoğu kişi Antalya’ya başka bölgelerden geldi. Yani, tabii ki çoğunluk Antalya’da doğmadı. Ama şimdi Antalya’da yaşıyoruz. Trakya, Diyarbakir, Konya, Burdur, Isparta, Sivas, Kastamonu veya Ağrı veya Hakkari’den gelmiş olabiliriz.

Antalya soyu nereden gelir?

Pergamon sakinleri kısa süre sonra burada bir şehir kurdular ve ona “Attalia” adını verdiler. Türkler gelip yerleştikten sonra “Attalia” ismi “Adalya” olarak değiştirildi ve daha sonra “Antalya” olarak adlandırıldı. Antalya’nın tarihi Taş Devri’ne kadar uzanıyor.

İstanbul mu daha büyük Antalya mı?

İstanbul’un nüfusu 14 milyon 612 bin 273. Nüfusun illere göre dağılımına baktığımızda İstanbul 14 milyon 612 bin 273 kişiyle ilk sırada yer alırken, onu 5 milyon 323 bin 503 kişiyle Ankara, 4 milyon 248 bin 856 kişiyle İzmir ve 2 milyon 976 bin 242 kişiyle İzmir takip ediyor. Bursa’yı 2 milyon 356 bin 97 kişiyle Antalya takip ediyor.

Atatürk Antalya’ya ne zaman gelmiştir?

4 Mart 1930’da Aydın treniyle İzmir’den ayrılan Atatürk, 5 Mart 1930’da Aydın’a vardı. Aynı günün akşamı Denizli’ye hareket eden Mustafa Kemal, Isparta, Burdur’a, ardından 6 Mart 1930 öğleden sonra 16’ya geçti.

Antalya kimin elinden alındı?

I. Gıyaseddin Keyhüsrey’in ölümünden sonra büyük oğlu Selçuklu Sultanı I. İzzettin Keykavus, Sinop’u fethederek Antalya’ya gelmiş, 1216 yılında Antalya’yı fethederek Selçukluları tekrar buraya yerleştirerek İslam dünyasında fetihler yapmıştır.

Alanya eskiden nereye bağlıydı?

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Alaiye, önce Kıbrıs Eyaleti’ne (1571), sonra Konya Vilayeti Sancağı’na (1864), daha sonra Antalya Sancağı’na (1868) ve en sonunda da 1871 yılında Antalya kazasına bağlandı.

Akseki ne zaman Antalya’ya bağlandı?

Akseki, antik çağlarda Marala, Marola, Marulya, Mala gibi isimlerle anılırdı. Eski adı olan Marla, “yüksek bilginler diyarı” anlamına gelir. 1872’ye kadar Alanya’ya bağlı olan ilçe, daha sonra Antalya’ya bağlandı.

Atatürk Antalya’ya ne zaman geldi?

Atamızın Antalya’ya üçüncü gelişi 18 Şubat 1935’te gerçekleşmiştir. Mustafa Kemal Atatürk, Ege Vapuru ile İstanbul’dan ayrılmış ve 16 Şubat 1935’te Çeşme açıklarında Zafer Torpidosu’na binmiştir. Aynı torpido ile 18 Şubat 1935 sabahı Alanya’ya girmiştir. Burada yaklaşık üç saat kaldıktan sonra öğle saatlerinde Antalya’ya ulaşmıştır.

Atatürk Serik’e ne zaman geldi?

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Serik’e ve tarihi Aspendos Tiyatrosu’na gelişinin 93. yıldönümü törenlerle kutlandı. Mustafa Kemal Atatürk’ün 9 Mart 1930’da Antalya turnesi sırasında Serik’e ve Aspendos Tiyatrosu’na gelişinin yıldönümü dolayısıyla törenler düzenlendi.

Antalya bölgesinde hangi iller var?

Antalya İli İlçeleri; Akseki, Alanya, Elmalı, Finike, Gazipaşa, Gündoğmuş, İbradı, Demre, Kaş, Kemer, Korkuteli, Kumluca, Manavgat, Serik, Muratpaşa, Konyaaltı, Aksu, Döşemealtı, Kepez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Düz Saçlı Escort